megérdemeljük

“Az Orbán-rendszer teljesen megfelel a magyar ember színvonalának, megtalálta a zsák a foltját.” – állapítja meg az elkeseredett publicista [Bartus L., A Puskás Gábor-effektus, Amerikai Népszava, 2o11, augusztus 4]

– és akkor itt be is lehetne fejezni a szócséplést, a hiába való és egyenlőtlen küzdelmet a “nemzet érdekeit” magukban eldöntő, erőszakos, irracionális, hatalomra került “elittel”. mert attól kezdve, hogy az önmarcangoló (és a realitásokat nem teljesen nélkülöző) megállapítást elfogadjuk, és komolyan is vesszük, bizony felmentést kapna a gyávának és tétlennek ítélt, otthon élő, alkotó intelligencia.

magukra maradva ellenvéleményükkel, és annak ellenére, hogy a magyar ember nem érdemel jobbat, az “ellenzékiek” felelőssége volna hogy meghatározzák, mi a “nemzet igazi érdeke”? vakon higgyenek magukban és “az ügy érdekében” az élre állva, küzdjenek meg az útjukban állókkal, ugyanúgy, mint ahogyan a mai privát meggyőződésükért harcoló diktatórikus hatalmi elit fittyet hány rá, hogy a “nemzet érdekeibe” beledöglik a magyar? nem, ez semmiképpen nem várható el a létében megnyomorított “liberális” szakértelmiségtől, legfeljebb a bármire kapható, kollektivista szellemű, buzgó pártkatonáktól.

“…nemcsak a politikai elittel van baj. Sokkal inkább a ‘szegény magyar néppel’. Ez megfelel a szellemi színvonalának.” – írja a publicista a korábban idézett cikkben.

ha elfogadjuk és komolyan is vesszük a magyar ember már-már közhelyessé váló negatív jellemzését (mely indokolni látszik, hogy sorsunk megérdemelt), akkor ezzel éppen a diktatúra szükségességét igazolnánk. márpedig nincsen olyan nemzet, melynek tagjai “megérdemelnék” szabadságuk elvesztését, vagy éppenséggel “kiérdemelnék” szabadságjogaikat.

a szabadságjogok biztosításának individuális igénye, illetve a szabadság iránti kollektív közömbösség ellentmondásának tisztességes feloldása nem könnyű probléma (és nem megkerülhető). véleményem szerint az erre irányuló igyekezetben nem megbélyegezni kellene a magyarokat, hanem felvilágosításukon fáradozni. továbbá nem azért kellene felelősségre vonni az értelmiséget, hogy nem vezet, sokkal inkább azért, mert ha nem is mindíg tudatosan (sokszor tudatlanul), de félrevezet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s