eurotörpeség

Angliában a házőrző törpe infravörös érzékelővel van felszerelve, mely ha működésbe lép, a törpe mókushangon közli: “Jó estét, itt a biztonsági törpe”, és ha ez nem használ, akkor  fejhangon sikoltozni kezd: “Segítség, elrabolnak!”

néha tényleg elrabolják őket. pl. a Franciaországban működő KTFM (Kerti Törpék Felszabadító Mozgalma) aktivistái éjszakánként rendszeresen megszöktetik a kertekben fogva tartott törpéket, kiviszik őket az erdőbe, visszaadják a szabadságukat.(*)

a kerti törpe élete több bonyolult kérdést felvető, ízig-vérig európai téma (az amerikai nem annyira morfondírozós, többre értékeli a válaszokat).

előszöris, hogyan készül a törpe, mik az archetípusai? valóban illegalitásba kényszerítették őket a Kádár korszakban? igaz-e, hogy Németországban évi kétmillió fogy belőle, ugyanakkor tudják-e a németek, hogy minekünk, magyaroknak is van legalább egy hatalmas törpénk? és ha tudják, akkor vajon ki rohant megint árúlkodni?

továbbá, miért van az, hogy nálunk a vörössipkás törpék nem bírnak (piros  fehér) zöldágra vergődni a narancsbugyogós törpékkel?(**) igaz lenne, hogy mi magunk is törpéből vagyunk?

megannyi válaszra váró izgalmas kérdés…

________________________

(*) vö. Trencsényi Z., Törpe illegalitásban, Népszabadság, 2o11, április 1
(**) a kérdés eredetét illetően őszinte hálával tartozom kekok barátomnak
Advertisements

One thought on “eurotörpeség

  1. A németek is és a félvilág is tudja, hogy nekünk is van egy hatalmas törpénk.Csak míg ők tudják,addig mi tapasztaljuk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s