szomorújáték

a köztársasági elnök augusztus 20-án átadta a legmagasabb állami kitüntetéseket a parlamentben… a kitüntetetteket legkevésbé sem a díjak elnyerése mozgatja – mondta az államelnök az ünnepségen, melyen Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is megjelent – hanem saját hivatásukban törekszenek a legtöbbre, így egyéni sikerükkel az “egész közösség kovászává” válnak.
/MTI- fidesz.hu nyomán/

meddig lehet szolgálni egy diktátort, akinek nem az emberek, hanem egyetlen ember – saját maga – az eszménye? – ez a kérdés több kiváló magyar embert foglalkoztatott, Teleki Lászlótól Illyés Gyulán át a jelen diktatúra csendes vagy hangos bírálóikig. Teleki szomorújátékában a zsarnok álságosan láncolja magához híveit, miközben zavartalan gyalázza meg asszonyaikat, dönti nyomorba az egész népet

____________________________________________________

VALENTINIANUS:          Hív szolgák érdemeit jutalmazni a fejdelem legszentebb kötelessége, helyes kormányzás alapelve, melyt én is fejthajtva követek. Ily példás alattvaló ez itt! – Heraclesre mutat.

 Mesés öntagadással fordítja ő évektől fogva minden ügyekezetét arra, miként napjaim mentül üdvteljesebbekké tegye. Feje csupán számomra gondolkozik, s kezei mindenben kívánságom szerint munkások. Enyém ő testtel s lélekkel!

 … ő megszerezte magának egész fejedelmi kegyemet. Nincs Rómának jelesb polgára! Ennek nyilvánítására kívánom, helye, szava legyen a főtanácsban. Atyák, beirandjátok őt a névsorba.

 FULGENT:           Szegény szánandó köztársaság!

 /Teleki László, Kegyenc/

____________________________________________________

“Erről az izzó témáról én is kezdtem, még a Hitler–Mussolini-féle „vezéri elv” mezőtüzének közeledtekor, egy könyvdrámát … a „tárgy”-at ma is eleven-égő voltában érzem.” – írja Illyés az 1961-ben általa teljesen átdolgozott (újraírt) Kegyenc előszavában. szegény Teleki önkezével vet véget életének, tragikus véget ér az erkölcs és politika drámai küzdelme. Illyés szegény bizonyára nem lenne öngyilkos, ha élne, miközben a kiapadhatatlan államfői ostobaság legújabb darabjait repíti szét a Nemzeti Hírek Ügynöksége:

“a népből csakis úgy lehet nemzet, ha sokan vannak, akik egyet gondolnak és egyet akarnak, az állami kitüntetések pedig annak bizonyítékai, hogy léteznek ilyen emberek.”

… olyan emberek, akik úgymond’ sokan vannak… hát persze, ha nem a kovászok, akkor a kegyencek

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s