miniszterelnökök

a három utolsó. a három utolsó magyar. a három utolsó magyar miniszterelnök. ma közülük kettő éppen öli egymást. ide jutottak.

pedig nem így indultak, hanem egymást bátorítva, erősítve, lényegében egyféle gondolatokkal a fejükben. szűzbeszédeikben, egy-egy diáktalálkozón, szakkollégiumi vitákban, forró hangulatú gyűléseken jövőjüket illető bizonytalanságukat és az arra vonatkozó tervek iránti bizalmatlanságukat fogalmazgatják:

“… Okkal tarthatunk attól, hogy olyan körülmények között kell majd élnünk, amelyek között nem szeretnénk, olyan munkahelyen dolgoznunk, amelynek nincs szüksége a tudásunkra, olyan dolgokkal foglalkoznunk, amelyek rajtunk kívül állnak, olyan társadalom tagjai leszünk, amelynek nincs szüksége véleményünkre, és nem is hajlandó meghallgatni minket. … Magunknak kell megteremteni tevékenységünk és érdeklődésünk kis közösségeit. Kevesen vagyunk, és nem kisebb tett forog kockán, mint saját életünk.” (Kaderják Péter, későbbi energiapolitikus egy diákgyűlésen tartott beszédéből)

a nyolcvanas évek végére a fiatalok KISZ-en belüli és azon kívüli “reform”mozgalmait a hatalom “reform”politikusai, Pozsgayval és Stumpffal az élen, igyekeztek egyfelé terelni, az MSzMP által ellenőrizhetővé tenni. így alakulhatott meg 1988 végén a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT), melynek a KISZ-es Gyurcsány, a FIDESZ-es Kövér is alelnökei lettek

a későbbi miniszterelnök, Gyurcsány mögött, ott állt a háttérben a jóbarát, a mindenki által tehetségesnek tartott Bajnai. a mostani országgyűlési házelnök mellett pedig a (még meg nem hamisított) dokument fotókon ott áll a vetélytárs, a kezdettől fogva gyanakvó, összeférhetelen akarnoknak tartott Orbán. ők, a három utolsó magyar miniszterelnök, 23 évvel ezelőtt. ma közülük kettő éppen öli egymást. hogy ki legyen a legutolsó(bb).

talán ha a harmadik? hogy ne olyan körülmények között kelljen élnünk, amelyek között nem szeretnénk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s