2. Ösztönös tudatosság

A “moralitás”, “erkölcs” szavak hallatán az ember szabályokra, parancsokra, azok betartására gondol. Az ilyen szabályokat és azok betartatását feltehetően ésszerű meggondolások hozzák létre, és mert létrejönnek, megmaradnak, alakulnak, nyilván szükség van rájuk. Mi másra szolgálnak, mint  ösztönös emberi reakciók korlátozására.

A fenti kiindulás indokolhatja azt az elképzelést, amely az erkölcs fogalmát az ösztönöstől a racionális viselkedésig terjedő skála közepe tájára helyezi, s ennek megfelelően az erkölcsös viselkedést abban a környezetben értelmezi. Az ösztönös-tudatos viselkedési skála dualitását örökölve a hagyományokra épülő moralitás megnyilvánulhat ösztönös módon, más esetben viszont alkalmas lehet ösztönös reakciók közötti tudatos választásra is.

DSC01895 copy

Vajon miféle aktuális gyakorlati igény teszi izgalmassá Hayek professzor fogalom-tisztázó elméleti fejtegetéseit – merthogy az érdekes értekezés szerzője Friedrich August von Hayek a bécsi iskolát képviselő közgazdasági Nobel-emlékdíjas filozófus.

Leave a comment